Vyplatí se za nákupy do Německu – moje reální zkušenost (květen, listopad 2015)

Je všeobecně známe, že se za nákupem oblečení i potravin finančně vyplatí jezdit do Německa. Po roce jsem vyrazil prověřit, zda se cesta ještě vyplatí:-) Loni jsem našel za Norimberkem městečko Herzogenaurach, kde jsou firemní outlety Adidasu, Nike, Pumy a S.Oliver, tak jsem zajel nejdříve sem. Brzo ráno jsem vyrazil a po 3h pohodové cesty po dálnici jsem vcházel do velké outletové haly Adidasu ve tvaru balónu. Právě probíhal letní výprodej, tak ceny sportovního oblečení šly ještě dolů. Výběr byl veliký, oblečení bylo přehledně rozděleno podle jednotlivých druhů určení - na běh, na kolo, kopaná atd. K vyzkoušení věci jsem použil zkušební kabiny. Některé velikosti byly už vyprodané, nakonec jsem pořídil běžecká trička za cenu 9,90EUR/ks a budu se těšit na zimní výprodej. Následoval nákup v obchodě S. Oliver, kde jsem strávil dvě hodiny. Nakoupil jsem si tam trička, letní košile, bílé košile a parádní oblek, prostě nákup za dost peněz. Pak jsem vlítnul do potravinářské prodejny Aldi a překvapil mě slušný sortiment bezlaktózových výrobků (mléko, máslo, jogurty, sýry), ale i za nižší ceny než u nás, např. bezlaktózové mléko stálo 25Kč. Nakoupil jsem si výrobky do zásoby a vydal jsem se zkoumat dál. Za podobné ceny jsem našel podobné bezlaktózové výrobky v Lidlu. S údivem jsem na to koukal a říkal jsem si, proč Lidl tyto výrobky neprodává u nás :-O Přejel jsem do 12km vzdáleného města Erlangen, kde jsem si vytipoval malé obchodní centrum, kde byla DM Drogerie. V Čechách přestalo DM prodávat přípravek/lék na odbourání laktózy a česká centrála mi pouze potvrdila ukončení prodeje. Tady v německém DM nalézám hned 7, ano slovy sedm druhů přípravků/léků. Protože nevím, jaký byl rozdíl mezi nimi rozdíl, zeptal jsem se prodavačky. Ochotná prodavačka sice nevěděla, ale s úsměvem si zavolala pro radu. Pak mi vysvětlila rozdíly a já uspokojen nakupuji rovnou dva přípravky za velmi příjemné peníze. Vedle jsem viděl prodejnu REWE a nedá mi to neprozkoumat:-D Jasně okamžitě jsem našel základní bezlaktozové výrobky, ach jo. Na zpáteční cestě jsem viděl dopravní zácpu k Norimberku, tak jsem jel po okresních cestách s průjezdem po pěkně upravených městečkách.
Abych si spočítal, zda se vyplatí nákup oblečení v Německu, doma jsem všechno přepočítal. Na oblečení byly všude cedulky s cenami vč. českých. Spočítal jsem rozdíl mezi českou cenovkovou a skutečně zakoupenou, protože na zboží prodejny poskytovaly další slevu. Vyšlo mi, že většinu oblečení jsem nakoupil za 50% českých cen a pár kousků bylo levnějších o 70%. Cesta se mi zaplatila nákupem tří košil :-)
Opětovně se mi potvrdilo, že je lepší vyjet na nákupem oblečení do Německa, jak po stránce finanční, tak po stránce většího výběru. A jako bonus také dostupností bezlaktózových potravin a přípravků/léků na laktózu-cena zde už není to rozhodující kritérium. A naftu mají taky levnější.........
PS Nakupovat v Německu jsem byl v květnu a v listopadu jsem si nákup zopakoval v německém Lidlu - ceny 1l mléka 26Kč, jogurt 500ml 22Kč, smetana 250ml 18Kč. Doma se stav už také zlepšil, např. Albert začal prodávat celou řadu bezlaktózových mléčných výrobků, Billa a Penny už také něco prodávají. Paráda, jen tak dal :-)
Láďa