Březnová lyžovačka v Rakousku - reportáž

 

Každoročně vyráží skupiny Majstrů na týdenní lyžovačku, hlavně do Itálie nebo do kulinářské Francie. Pro letošek se nakonec dohodl pouze prodloužený březnový víkend na zkoušku do rakouských Alp. Letošní zima bylo zase divná, skoro zima nebyla, sněhu v nížině pomálu. Nakonec koncem ledna se sníh začal sypat a paní zima dala o sobě vědět, ale bílá pokrývka vydržela sotva pár týdnů. Na horách napadlo docela dost sněhu, ale zima už v březnu předala žezlo jaru, tak jsme tiše sledovali předpověď počasí, jak každým dnem slunce doslova ukrajovalo sněhovou pokrývku ze svahů.

                Nakonec nadešel termín a 22. března Majstři vyráží za zimními radovánkami. Střešní boxy na autech, lyžáky, zimní bundy, narvaná auta, prostě výbava na zimu, no cestou to vypadalo, že jsme si spletli roční období, svit slunce lemuje cestu a cestujeme v krátkých tričkách.

  

                Nejdříve na cestu vyráží Huzlikova rodinka, které následují Pokorovi. Ubytování máme rezervované v penzionu Haus Flezberger v obci Rauris, cca 20km od Zeem am See, přímo u sjezdovky lyžařského areálu Hochalmbahnen, jenom škoda, že na sjezdovce zelená tráva již prorážela sníh  :( Večer doráží ostatní - Láďa, Mireček, Honza Huzlik,  Kubátovi, Jana, Klárka, Tomáš R., Péťa a nad ránem Robenkova rodinka. Ubytování bylo moc pěkné, téměř nové, máme tři apartmány a zabereme celý penzion. Radost a oslava z úspěšného dojezdu některým účastním trvala do časných ranních hodin……..

                Předpověď počasím avizovala na pátek krásný slunečný den, tak jsme se nakonec rozhodli zajet lyžovat do vyšších poloh - na ledovec Kaprun - Kitzsteinhorn. Ráno postupně vyrážíme na Kaprun, cestou jarní krajinou bez sněhu jsme v očekávání, jak to bude vypadat na Kaprunu. Parkoviště se postupně zaplňuje a po zakoupení permice kabinkou vyvážíme k vrcholu ve výšce cca 3.000 m/n m. Jako mávnutím kouzelného proutku krajinu pokryje bílá peřina a už sjíždíme ledovcové sjezdovky. Je krásně slunečno, většina lyžařů se krásně spálí do ruda :-) sníh celý den drží pevné skupenství, někteří si závodí na měřeném slalomovém úseku a lyžuje se zavíračky. Večer se apartmány promění ve vývařovnu a doplňují se vysportované kalorie.

                V sobotu jedna skupina vyráží opětovně sjíždět ledovcové svahy, druhá skupinka prozkoumává krásy rakouského městečka Zeem am See včetně bazénové koupačky. Lyžovačka byla super, svahy byly výborně upravené a slunce zářilo. Po 14h se bohužel zatáhlo a přišla bílá tma, tak jsme lyžovačku ukončili a vyrazili jsme se zrelaxovat do termálního světa Felsentherme v městečku Bad Gastein za hudební doprovodu Míša Davida  :-)

                Po probuzení do nedělního ráno se balíme a rozděleně vyrážíme do své domoviny. Cestou se většina staví na prohlídku historického Salzburgu a kochá se místy, kde Mozart udával tón hudby  :))

  

Na závěr malé cenové srovnání, dvoudenní lyžovačka s dopravou, permicí a ubytováním (3 noci) vyšla v Rakousku na cca 4.400Kč na osobu bez jídla a útraty. Za ty samé peníze jsme již měli dvakrát týdenní pobyt ve Francii vč. týdenní permice, ubytování (7 nocí) a dopravu. Pouze je rozdílná doby jízdy, do Rakouska je jelo cca 6hodin, do Francie minimálně dvakrát déle.

Láďa