Cyklovýlet Moravské Toskánsko 14.-17. září 2018 reportáž

Každoroční návštěva Moravy je obohacující o něco nového. Letošní cyklovýlet byl do oblasti „Moravské Toskánsko“. Zajímavé označení je pro populární označení pro oblast u Kyjova v Jihomoravském kraji, která svými terénními vlnami připomíná krajinu italského Toskánska. Oblíbená je u fotografů, krajina není narušena výškovými budovami či komíny, občas jsou v ní solitérní stromy či kapličky. Časopis Condé Nast Traveller ji zařadil mezi 50 nejkrásnějších míst na Zemi.“ Po projetí můžeme tvrzení říci, že oblast je opravdu hezká a stojí za návštěvu.
Letošní účast byla velmi silná, 13 cyklistů se mnou vydalo objevovat krásy krajiny - já, Honza, Věrka, Klára, Katka P., Dušan, Helenka P., Marika, Lenka, Jana I., Jirka, Žíža a Patrick.

V pátek jsme vyrazili vlakem z Hlavního nádraží a po 8h večerní jsme vystupovali na moravské půdě v Otrokovicích. Již byla tma, tak jsme za cyklosvětlel dorazili na ubytování do 14km vzdáleného penzionu Era v obci Kudlov, kousek za Otrokovicemi.
   Ráno v sobotu dorazil Patrick a celá parta vyrazila přes Vizovické vrchy. Kopce roztrhali peloton na pár skupinek a pak jsme se zase spojili v Luhačovicích na ochutnávce lázeňských oplatek. Pokračovali jsme společně do obce Těšov na výborný oběd v motorestu Štěpán na základě doporučení. Trasa pokračovala přes Uherský Brod, Nivnici a Hluk s občerstvovací zastávkou na tenisových kurtech. Finální stoupání ke kostelu sv. Antonínka dal celé skupině pořádně zabrat. Po příjezdu do Blatnice pod Svatým Antonínkem jsme míjeli vinařské slavnosti a jeli jsme se ubytovat do penzionu Parnas. Odměnou za ujetých 75km byla degustace ve Vinařství Polehňa, řízenou přímo zakladatel vinařství panem Františkem, veselým to člověkem :) Také se k nám připojili poslední účastníci – Kamila/ tedy Žíža :) a Jirka. Zajímavé povídání při výborném víně s obloženými mísy se táhlo do dlouhých pozdních hodin a způsobilo, že se nám zatoulala Kamila, která měla velkou žížu a to už jí zůstalo :)
    Nedělní ráno jsme po společné snídani z ranního nákupu v Coopu vyrazili za slunečného počasí. Cesta vedla přes známé vinařská města jako Bzenec a Vracov věčně zastávky s ochutnávkou burčáku. Oběd v kyjovském pivovaru byl nic moc. Následně vyrážíme za cílem letošní cykloakce, do oblasti Moravské Toskánsko. Oblast se rozkládá hlavně mezi obcemi Svatobořice a Šardicemi. Výšlap na vrcholky se vyplatil, pozorovat oblast Moravské Toskánsko z hřebenu vinic byl úchvatný a zvlněná oblast se táhla po dlouhém horizontu. Výšlap dal zabrat a na další hřeben se vypravilo už jen pár jedinců s celkovým dnešním nájezdem 75km. Po ubytování v Čejkovicích ve vile vinaře Pavle Novotného jsme se vydali na večeři. Tečka dnešního den byla prohlídka Templářských sklepů s malou degustací. Paní průvodkyně byla velmi veselá a nakonec se nám prohlídka s degustací pěkně protáhla: D

Pondělní den začal vydatnou společnou snídaní po nákupu a sháněním sole pro osolení míchaných vajíček :) Trasa 50km posledního dne byla pohodová a vedla po stopách filmu Bobule. Cesta vedla mezi vinicemi, které byly obsypány hrozny. Výhled z vrcholu Zimarky od kaple sv. Cyrila a Metoděje, Václava a Urbana byl nádherný. Cesta vedla přes Zaječov, Rakvice, Nové mlýny do Bulhar, kde byla plánovaná zastávka u Vítka ve vinařství Nad Sklepy. Bohužel bylo po sezóně a ke všemu v pondělí, takže všude bylo zavřeno. Nakonec jsme si na oběd v restauraci Grilu Galán dojeli do Lednice. Příjemná finální cesta vedla okolo Janova hradu přes přírodní park Niva Dyje na nádraží v Břeclavi. Cesta vlakem do Prahy proběhla v pohodě.

Letošní Morava byla zase parádní i docela náročná, kopce dali zabrat. Přesto trasu všichni zvládli parádně. Díky všem za velkou účast, která byla moc fajn. Oblast byla zajímavá, rozmanitá a víno jak jinak, bylo výborné :) Tak Moravu zase někdy.

Na všechny fotky se dostaneš přes Záložku ve Fotogalerii kliknutím na odkaz.

Kolu zdar,
Láďa

Trasa a ubytování
Pátek:
Trasa: https://mapy.cz/s/2Vd09 Otrokovice – Zlín Kudlov,
Ubytování: penzion Era https://www.penzion-era.cz/kontakt/
_________________________________________________________________________
Sobota 15. 9. Vizovická vrchovina
Trasa: https://mapy.cz/s/2Vdob Zlín Kudlov - Luhačovice - Uherský Brod - Hluk - Blatnička p. Sv. A.
Ubytování: Penzion Parnas https://www.parnas-valasek.cz/
__________________________________________________________________________
Neděle 16. 9. Moravské Toskánsko
Trasa: https://mapy.cz/s/2Ytss Blatnička p. A. – Bzenec – Vracov – Kyjov – Moravské Toskánsko (mezi Svatobořicemi a Šardicemi) – Čejč – Čejkovice
Ubytování: Vinařství Pavel Novotný https://vinonovotny.cz/ubytovani/
___________________________________________________________________________
Pondělí 17. 9. po stopách filmu Bobule
Trasa: https://mapy.cz/s/2Vqrg Čejkovice – Vrbice – V. Bílovice – Zaječí – nádrž Nové Mlýny – Bulhary – Lednice – Břeclav zakončení