Kola Blatná - reportáž

O víkendu 11. a 12. července jsme vyrazili na další cyklovýlet, tentokrát na rozmezí plzeňského, středočeského a jihočeského kraje. Ubytování jsme měli zajištěno u Ondry - aktivního majstra.

Víkendu předcházela důkladná příprava. Ondra nakoupil maso na gril a do jedné do noci připravoval marinády. Ani snad nemůžu zveřejnit, kolik toho masa bylo... Složení marinád nejprve vyznělo zvláštně (jogurt, česnek, kari), ale byly výborné. Láďa se také činil a nalozil Hermelín, tenkokráte s pikantními přísadami.

 

Na statek v obci Černívsko jsme s Ondrou dorazili v pátek po práci, zhruba o půl hodiny dřív než Láďa s Honzou. To už jsme měli vybaleno a roztopený gril. O něco později dorazila Monika a jako poslední Martin s Petrou.

V sobotu ráno nás všech 7 sedlo na kola a okolo půl desáté jsme vyrazili. Cyklotrasa nás zavedla přes Hostíšovice, Bělčice, Záhrobí, Tisov, Hvožďany a dál po turistické na Třemšín (827 m.n.m). Pak k Třemšínské boudě, kde se dá v případě nevlídného počasí zatopit v kamínkách a pak už následoval hóóóóóódně dlouhý a rychlý sjezd do Hutí pod Třemšínem. V Rožmitále pod Třemšínem jsme na náměstí zastavili na oběd v restauraci Slavia (vynikající hotovky i v sobotu, rychlá obsluha, dobré ceny - doporučuji). Já jsem si pak prosadil, že se pojedu podívat na místo, kde jsem válčil. Ondra si tu dvoukilometrovou zajížďku do kopce dal se mnou a ostatní mezitím pokračovali klidnou jízdou dál. Dohnali jsme je až u obce Vševily. Po dalším kilometru jsme už všichni zastavili v obce Pročevily u jezuitské kaple dostavěné na kostelík. Do Březnice už to pak bylo jen kousek. Nafotili jsme si zámek, nakoupili turistické známky a vyjeli přes Drahenice (kde na místním nepřístupném zámku sídlí Lobkovicové), Uzeničky, Uzenice, okolo rybníku Labuť se zastávkou ve Skaličanech na kafe zpět do Černívska. Večer se Monika odtrhla. 

Za sobotu jsme najeli 77 kilometrů.

 

V neděli jsme vyrazili z Černívska po zelené turistické (od lesní techniky dost rozbité) cestě přes Závišín a Kocelovice do Lnářů podívat se na místní zámek pro další turistické známky. Po obhlídce byl naším dalším cílem Kadov. Cestou jsme míjeli bývalé vojenské letiště, kde se nyní konají tuningové srazy. V Kadově jsme zkoukli tvrz z 14. století přestavěnou o třistalet později na sýpku a také hodně navštěvovaný viklan (Viklan je velký skalní blok nebo kámen, který se pouze malou částí svého povrchu dotýká skalnatého podloží. Podobné útvary vznikají především působením eroze na okolní měkčí materiál nebo byly na své místo přineseny ledovcem). Z Kadova jsme přes Vrbno dojeli do Blatné. Po obědě na náměstí v místní pizzerii jsme navštívili zámek a zámecký park s volně pobíhajícími daňky. Pak už jen návrat, úklid a cesta domů. V neděli jsme najeli už "jen" 46 kilometrů.

Počasí nás trochu pozlobilo v pátek, dešťová přeháňka nás zastihla při cestě a pak při stavění stanů. V sobotu jsme měli celý den zataženo s nepříjemným studeným větrem, ale protože Petra vezla pláštěnku tak pršet nemohlo :-) V neděli již bylo polojasno.

 

TR

 

Ještě odkaz na fotogalerii

https://picasaweb.google.cz/TomvonPraG/KolaBlatna#

https://picasaweb.google.cz/siminnixx/KOLA_Cernivsko_1012709#

https://picasaweb.google.cz/lafotky/2009KolaBlatna#