Livigno - reportáž

Livigno - italské pláně

 

V sobotu vyrážíme ve 4h ráno na každoroční zimní dovču. Tentokrát připravit pobyt Zahrádka v italském Livignu, kde jsme téměř před rokem projížděli a byli jsme uchváceni desítkami světel od rolb na sjezdovkách. Jedeme autem a všichni máme sraz v 5h v Rudné u Prahy. Vyráží velká parta - Zahrádka, Gabča S., Marťas, Kačka, Siminni, já, Gabča P., Karel, Blanka a Huzlik. Jedem téměř pohromadě a pohodovou cestou jsme před 14h v Livignu. Město leží v bezcelní pásmu, proto jsou zde levnější potraviny, hlavně alkohol a spotřební zboží, oblečení, parfémy….Dopravu po městě zajišťují zdarma skibusy, kteří jezdí dost často a křižují celé městečko. Máme dva pěkné apartmány s vybavenou kuchyní, koupelna s pračkou, žehličkou….. Zastávka skibusu byla 50m od baráku a centrum města bylo do 20min chůze.

V neděli a v pondělí od rána drtíme italské svahy za krásného slunečného počasí tak, že se všichni spálíme a celý týden se pěkně loupeme. Otestujeme i tradiční žlutý likér Bombardino se šlehačkou - jak to všichni zhodnotili - dobrý vaječný koňak s whisky. Navečer vyrážíme na nákupy, kluci slintají po teleobjektivu k foťákům, který si potom koupí. Večer si zahrajeme novou karetní hru Tříprsťáka, kde neznáš bratra a pořádně se pobavíme výroky typu - nehlásil jsi - ber dvě atd….

V úterý se počasí zhoršilo, napadlo dost sněhu a fouká vichr. Zkusíme druhou stranu údolí - Montallino. Ve středu zase trochu sněžilo, ale už to ujde, takže to zase celý den drtíme a ještě si odpoledne zajdeme na běžky. Večer jdeme na hromadnou večeři do restaurace na tradiční italské jídlo - pizzu a byla opravdu vynikající  :)) Ve čtvrtek se probudíme do silného sněžení, tak si trochu pospíme a vyrazíme do Bormia relaxovat do termálních lázní. Nakonec se nám ukáže sluníčko a v areálu termálním bazénků a saun odpočíváme až do večera. Na gáblík vyrazíme v Livignu do blízké restaurace, kde si dáme pořádně do nosu  :-)

V pátek v noci sněžilo, takže poslední den lyžovačky byla nádherná jízda na čerstvém prašanu a slunce příjemně hřálo, prostě balada. Jezdíme na obou stranách sjezdovek Livigna a ještě s Siminni a Kačkou vylezeme i na oba vrcholky hor, kde je nádherný výhled do celého okolí a nasekáme mraky fotek. Taky si zkusíme jízdu na minibobech, které docela rychle jezdí a je sranda.

V sobotu vyklidíme apartmány a dáváme čau Livignu, kde to bylo moc pěkný. Cestou nazpátek se na chvilku zastavíme v Německu u Bodanského jezera a večer dorazíme do Prahy.

Zdar bílé pláně

 

Fotky z Livigna můžete vidět na Picasu u Siminni, Ládi a možná dalších………….

 

LM