Majstři na lyžovačce ve Francii 2016 - reportáž

Za posledních pár let sněhu stále ubývá a časy, kdy se lyžovalo v prosinci se zdá na hony vzdálené. Po dvou letech se čekalo, zda opětovně vyrazíme za hranice na lyžovačku. Situace v Evropě byla stejná jako u nás, místo zimy to vypadalo na jaro a tráva se zelenala. Paní zima si opětovně dávala na čas, takže sníh se začal pořádně sypat až druhý týden v lednu. Sledováním nabídky cestovky Snoutrex jsme hlídali dostupnost ubytování a ceny. Měli jsme vytipovaný francouzský areál Chamrousse (cca 30km od Grenoblu), kde jsme již byli v roce 2010:-) a také se zde konaly olympijské hry v roce 1968. Nejlevnější cena v lastminut byla na internetu od pondělí do čtvrtka s termínem odjezdu ten samý týden. Apartmán vybavený 6-lůžky se dal pořídit při plném obsazení od 2500Kč za ubytování a týdenní Skipas zahrnutý v ceně. Sníh nakonec napadl a my jsme si kupovali pobyt ve středu a v sobotu 13. ledna jsme vyráželi. Ještě jsme stihli v pátek nakoupit a každý si předvařil jednu večeři pro všechny. Z Prahy jsme vyjeli brzo ráno ve 4h směr Plzeň a to já, Honza Š., Gabča a Věrka C. Cesta byla rychlá, vozovky byly suché a v pohodě. Cestou jsme se zkusili zastavit na obědové menu ve švýcarské Ikee. Čekalo nás obrovské překvapení v podobě narvané jídelny a pěkně vysokých cen. Velice rychle jsme odjeli a tak jsme už ve 3h odpoledne vcházeli v Grenoblu na nákup do Casina pro pořízení sýrových dobrot a vína :-) Čistého času cesta trvala po odečtení přestávek do lyžařského areálu Chamrousse 11h s najetou vzdáleností cca 1140km. Městečko bylo zasypané sněhem a ještě padal. Místní Francouzi si s tím moc hlavu nalámali a v letních gumách kloužou po silnici. Po vyzvednutí klíčů na recepci jsme hledali hodinu apartmány, až jsme našli, prostě cesty byly zaváté :-D Následovalo rychlé vyložení auta, zaparkování a byli jsme na místě. Měli jsme 6-lůžkový apartmán se dvěma ložnicemi, obývákem s vybavenou kuchyní vč. myčky. Na večeři si již pochutnáváme na místních dobrotách.

 


Nedělní ráno jsme se vydali na první lyzovačku. Sněhu bylo opravdu hodně, cca 80cm nahoře, dole 50cm, překvapivě bylo hodně lidí, protože byla neděle, ale k poměru v Čechách prázdno. Po jízdě na vrchol byla zima minus -7C, foukal vítr a bylo zataženo. Když jsme sjeli níž, prosvítalo sluníčko a obloha se barvila do modravého azura. Vychutnali jsme si lehký oběd v creperii a lyžovali jsme do 15h. Po malém odpočinku jsme si uvařili večeři a navečer jsme udělali procházku do sousedního střediska Chamrousse 1750. Večer pokračujeme v ochutnávání sýrů a vína:-) spojených s karetními hry a pěkně za mrazu zalehneme do peřin. Pondělní den projezdíme za polojasné oblohy s obědovou přestávkou s výborným místním svařákem :-D Sjezdovky byly už téměř prázdné. Odpoledne jsme se zregenerovali v sauně, pár temp jsme udělali v bazénu a trochu jsme se zahřáli ve venkovní vířivce, kde jsme se kochali pohledem na vrcholky hor. Přes noc na úterý napadlo pár cm sněhu a předpověď hlásila jasné počasí. Realita na sjezdovce byla trochu jiná, hustá mlha zahalila sjezdovky a padal mrznoucí déšť. Jako mávnutím kouzelného proutku se po 10h obloha vyjasnila a nádherně zmodrala. K tomu vysvitlo sluníčko, které příjemně hřálo. Jezdilo se moc pěkně a končili jsme až po 16h. S Honzou jsme se šli prohřát do sauny a bazénu, Gabča šla ohlédnout běžkařský areál a Věrka vařila:-) Ve středu jsme se probudili do jasného počasí a už v 9h jsme sjížděli manšestr na sjezdovkách:-) Jezdilo se nám parádně, jen se vrchol sjezdovky se zahalil do mraků a bílé tmy, tak jsme jezdili v nižší výšce, kde slunce svítilo a my jsme se dokonce slunili. Při polední pauze jsme byli překvapeni ochotou a vstřícností v restauraci, kdy zákazník uklouzl a upadl s nakoupeným jídlem na tácu. Obsluha rychle uklidila nepořádek a zdarma přinesla novou porci jídla a pití, to byl pěkný přístup k zákazníkovi. Odpoledne jsme šli s Gabčou protáhnout naše těla na běžky. Dole v údolí byl běžecký areál, kde byly perfektně upravené běžecké trasy s možností výběru. Vstup jsme měli již v ceně Skipasu. Běžkař může využít ovály na louce s různou délkou, nebo delší trasy přes les. Věrka s Honzou zase šli relaxovat do vířivky a sauny. Čtvrteční a páteční den byl celý sluníčkový:-) sjezdovky byly rychlé a sluneční paprsky příjemně hřály do zad. Oběd byl svačinkový na vrcholu Chamrousse ve výšce 2200 m n. m. s výhledem do údolí a na hory. Odpoledne někdo šel do sauny nebo na běžky nebo na nákup. Večer se hrály hry a zobaly zbytky dobroty :-) a také nastalo balení. Sobotní brzké ranní vstávání bylo do oblevy, kdy se teplota vyšplhala nad nulu. Po rychlém naložení auta a odevzdáním klíčů jsme jeli na nákup do Grenoblu, kde si každý nakoupil v Casinu francouzské dobroty. Tak velký výběr sýrů, salámů, ovoce, zeleniny, 15 metrů dlouhý pul s ledem na mořské potvory a další sortiment se prostě u nás moc nevidí. Pak jsme vyrazili domů a s krátkými přestávkami jsme přijeli v půl desáté večer do Prahy.
Když zhodnotím lyžovačku, byl to parádní zážitek a relax. Člověk si užil sjezdování bez front a stresu. Pěšky jsme to měli k první sedačce cca 300m pěšky, takže jsme nemuseli jezdit Skibusem. Odpoledne si člověk mohl odpočinout v bazénu nebo se jít protáhnout na běžky. O kulinářských dobrotách se vždy člověk oblízne, prostě sýry a víno mají Francouzi moc dobré. Co se týká ceny za lyžovačku, my jsme si nakonec koupili 6lůžkový apartmán za 3900Kč vč. Skipasu, abychom jsme se nemačkali :-D

 


Celkově lyžařská dovolená vyšla na 6.090Kč po započítání lyžařského pobytu se Skipasem, dopravy autem, místních poplatků, podílem na nákupu společného jídla, sýrů a pití. Pouze v tom nejsou náklady na večeři, který každý vařil pro ostatní, pojištění a vlastní útrata. Cena ubytování a Skipasu, kvalita lyžování, relax, kulinářské dobroty - to vše hraje do karet jezdění do Francie, jen ta vzdálenost a doby jízdy je delší. Při střídání dvou řidičů se dá cesta v pohodě zvládnout a proto vřele doporučuji zkusit :-)
Díky Gabče, Věrce a Honzovi za fajn dovolenou, výborné večeře:-) a zase někdy :-D

Au Revoir Francie......

Na všechny fotky se dostaneš přes Záložku ve Fotogalerii kliknutím na odkaz.  
Láďa